Steun bij een midlifecrisis

Doe het niet alleen
 
Je weet nu wat een midlifecrisis inhoudt, hoe je de symptomen kunt herkennen en wat je kan doen om onder de omstandigheden zo goed mogelijk staande te blijven. Maar probeer dat vooral niet alleen te doen. Zorg dat je zoveel mogelijk steun krijgt van mensen die je vertrouwt. Vertel ze wat er aan de hand is. Misschien vind je dat moeilijk. Je man speelt bepaald geen charmante rol in dit verhaal. En met je eigen rol ben je ook niet echt blij. Jij bent tenslotte de vrouw die niets doorhad. Je hebt de voortekenen gemist. Hoewel je wel gemerkt had dat hij er de laatste tijd vaak niet helemaal bij was met zijn met zijn gedachten. Je dacht dat het wel weer over zou gaan. Het kwam niet bij je op dat hij na al die jaren zomaar zou kunnen vertrekken.
 
 
Vertel je vrienden en familie wat een midlifecrisis inhoudt
 
Je had geen enkel vermoeden dat hij iets met een andere vrouw had. Zelfs toen hij het vertelde, kon je het nog niet echt geloven. Niet dat je dacht dat het een grap was. Want er viel weinig te lachen. Maar je kreeg dat hele stiekeme gedoe met die andere vrouw en zijn daaropvolgende vertrek met geen mogelijkheid ingepast in het beeld dat jij van liefde en loyaliteit hebt. Alsof alles wat jullie samen hadden ineens niets meer voor hem betekende. Al met al niet echt een verhaal dat je graag aan anderen vertelt. Maar het is belangrijk om dat wel te doen. En die anderen ook te vertellen of te laten lezen wat een midlifecrisis  inhoudt. Mensen kunnen je niet steunen als ze niet weten wat er echt speelt. Net als jij zullen anderen geen idee hebben hoe vastgelopen en wanhopig je man zich blijkbaar voelde. Ze zullen zeggen : "Wat een klootzak dat hij je op zo'n manier in de steek laat. Je bent beter af zonder hem!".
En hoewel je het tijdens emotionele dieptepunten waarschijnlijk zelf ook zo voelt, is dit niet de conclusie waar je verder mee wil. Je schiet niks op met de constatering dat je man niet deugt. Als je er zelf echt zo over dacht, was je niet - op zoek naar meer informatie - op deze website terechtgekomen.  




Vergeet niet hoe het was
Denk ook aan de man zoals je hem zo lang kende
Misschien was hij beschermend en zorgde hij dat je veters altijd goed gestrikt waren
Zodat je nooit zou struikelen
Misschien had hij andere kwaliteiten die je heel erg in hem waardeerde.
Blijf geloven in de liefde die er was.
Ook al lijkt hij dat zelf niet meer te doen.   

 

 
Laat weten hoe je gesteund wil worden
 
De mensen om je heen zullen je allemaal willen steunen. Laat ze weten hoe ze dat kunnen doen op een manier die jou echt helpt. Iedereen heeft de beste bedoelingen. Maar alleen jij weet wat wel en  niet werkt. En zelfs dat kan van dag tot dag verschillen. Soms wil je opgemonterd worden. Soms wil je afleiding. Er zullen ook dagen zijn dat je heel verdrietig of boos bent. Dat zijn gevaarlijke momenten, want dan wil je iets van je man horen waardoor je je minder slecht voelt. Maar in de beginfase heeft hij geen antwoorden of verklaringen waar je iets mee kan. Contact met hem zal waarschijnlijk alleen maar tot meer frustratie leiden. Zorg dus dat er een aantal mensen zijn die je dag en nacht kan bellen als het echt nodig is. 
 
 
Vrienden, familie en therapie 
 
Vrienden en  familie zijn onmisbaar om steun, een luisterend oor en praktische hulp te bieden. Maar
een therapeut is vsoms ook geen overbodige luxe. Zeker in het begin. Een therapeut heeft niet alleen de professionele deskundigheid om je te helpen maar laat zich ook niet meeslepen door je emoties.
Dat laatste kan bij vrienden en familie wel gebeuren. Het gedrag van je man is voor hun ook een grote schok . En sommigen weten misschien niet altijd goed hoe ze jou het best kunnen steunen. Ze vinden het waarschijnlijk erg moeilijk je zo ontredderd en verdrietig te zien. En geven dan goed bedoelde adviezen als 'ga zoveel mogelijk leuke dingen doen', terwijl jij je op dat moment niet eens kunt voorstellen dat je ooit weer iets leuk zal vinden. Bij een therapeut kan je volledig open zijn, zonder dat je het gevoel hebt dat je hem of haar daar emotioneel mee belast. Je kunt bij je vrienden en familie dan gericht de steun zoeken die zij kunnen geven op de momenten dat jij daar behoefte aan hebt. 
 
 
Praat met lotgenoten
 
Er zijn in Nederland een aantal  forums waar je met lotgenoten kunt praten en vragen kunt stellen over alles wat met een midlifecrisis te maken heeft.
 
 
Stap niet in een 'red mij' relatie
    
Er zijn ook vormen van steun waar je erg mee op moet passen. Steun van mannen die vaker langs komen sinds  je alleen bent en je alle mogelijke hulp aanbieden. Misschien zijn ze zelf pas gescheiden en begrijpen ze heel goed wat je allemaal doormaakt. En hoe alleen je je voelt. Of vriendjes van vroeger waar je via facebook sinds kort weer zo'n leuk contact mee hebt. In de fase waar je nu in zit is het natuurlijk erg vleiend en een prettige afleiding om aandacht van andere mannen te krijgen. Maar vraag je wel af hoe ver je zo'n relatie wilt  laten gaan.
In Amerika wordt een nieuwe relatie die snel volgt op een breuk in de oude relatie een 'rebound' relatie genoemd. In het  nederlands zou het een 'red mij' relatie kunnen heten. Kenmerk van zo'n relatie is dat je de ander gebruikt om je beter te voelen. En om de pijn van de breuk niet te hoeven voelen. Het is geen gelijkwaardige relatie. Tenzij de ander er ook ellendig aan toe is natuurlijk. Maar twee keer min maakt nog geen plus. De kans dat deze relatie blijvend aan de verwachtingen van beide partners voldoet, is niet groot. De relatie die je man in midlifecrisis met zijn soulmate heeft, is trouwens ook een klassieke 'red mij' relatie. 
 
 
  
Juridische hulp bij een midlifecrisis
 
Als je man plotseling veel geld gaat uitgeven of zich op andere manieren financieel onverantwoordelijk gedraagt, overleg dan met een advocaat of een juridische hulpverleningsdienst wat je kunt doen om je financiele belangen te beschermen. Ook als de financiele situatie niet direct in gevaar komt door het gedrag van je man, is het verstandig een orienterend gesprek met een advocaat te hebben over je juridische positie als het tot een scheiding komt.