HET BOEK

 TITEL: MANNEN IN MIDLIFECRISIS
  AUTEUR: JOSINE VAN DONGEN
      

In de midlifefase ervaren sommige mannen een steeds grotere onvrede met de status quo van hun leven. Ze voelen zich niet gelukkig, niet gewaardeerd en soms zelfs overbodig. Ze praten niet over die gevoelens. Toegeven dat ze zich beroerd voelen, is in hun ogen een zwaktebod, een nog verdere aantasting van hun mannelijkheid en eigenwaarde. De Britse staatsman Winston Churchill heeft de term ‘The Black dog’ geïntroduceerd als een metafoor voor de depressieve periodes in zijn leven.
Mannen in midlifecrisis zien zich ook geconfronteerd met zo’n zwarte hond. Ze zoeken de oorzaak van die depressieve gevoelens vooral buiten zichzelf, vaak met name bij hun vrouw. Al hun midlifecrisisgedrag is erop gericht om die zwarte hond weer zo snel mogelijk van zich af te schudden. Zelfs als dat betekent dat ze moeten breken met een groot deel van hun verleden. Dit boek is een poging om de uitingen, het verloop en de diepere oorzaken van een midlifecrisis nader in kaart te brengen. Het biedt geen simpele of snelle oplossingen. Maar het kan vrouwen met een man in midlifecrisis wel helpen om keuzes te maken die de schade zo beperkt mogelijk houden.

 

 


Josine van Dongen, op de foto met de hond die op de voorkant staat,
is jurist en had vanaf 1977 een relatie die in 2012 eindigde.
Haar man vertrok uit huis en vertelde daarna dat hij al een aantal maanden een relatie met een ander had.
Alles wees op een flinke midlifecrisis.
Maar dat etiket riep zoveel vragen op dat Josine besloot op zoek te gaan naar de antwoorden.
Die zoektocht resulteerde in 2013 in de website
www.get-real.info 
En daarna in dit boek waarin ze ook haar persoonlijke verhaal vertelt.


Bestel het boek via www.boekenbestellen.nl     
 
 

                                                                 
                
                          REACTIES OP HET BOEK:

 

 

 
Ineens viel bij mij het kwartje

Het lezen van dit boek kostte me wel enige moeite, maar dat had niets met de uitstekende schrijfstijl te maken. Het is heel lang geleden dat ik voor het laatst een zelfhulpboek heb gelezen. Wat ik moeilijk vond was vooral: me weer verdiepen in mannen die moeilijk doen. Daar had ik m’n buik eigenlijk al wel van vol. Ook dacht ik tijdens het lezen voortdurend: shit, dit gaat over mijn vader (de narcist die levenslang in een midlifecrisis zit opgesloten) en: shit, dit gaat mijn huidige partner toch niet nog meemaken he? Het citaat uit het boek van Robin Norwood was voor mij zowaar een eyeopener. Dit boek had ik ooit ook gekocht, in mijn vele pogingen om iets te snappen van wat er toch de hele tijd misging tussen mijn vorige partner en mij. Eenmaal uitgelezen heb ik het destijds weer teleurgesteld teruggezet in mijn boekenkast, want de oplossing voor mijn problemen stond er niet in. Door het lezen van ‘Mannen in Midlifecrisis’ realiseer ik me ineens dat de oplossing er wel degelijk in stond, maar dat ik daar op dat moment nog stekeblind voor was: ik koos onbewust bewust voor mannen die echte probleemgevallen waren omdat ik mijn eigen oude pijn koste wat kost wilde verdringen en begraven onder andermans onoplosbare problemen. Volgens mij is het boek van Josine van Dongen beslist net zo nuttig en inzichtgevend voor mannelijke lezers als voor vrouwen!

Lucienne 1960  22-2-2018 
 
 
Elk koppel zou mijn inziens dit boek preventief moeten lezen

Doordacht en prettig geschreven. Ik ben zelf relatietherapeut en ben blij om mensen nu een boek te kunnen aanbevelen van een ervaringsdeskundige die echt verstand van zaken heeft. Wat me vooral ook aanspreekt is dat de schrijfster op een objectieve en niet bittere manier helder het proces van de midlifecrisis beschrijft: het hoe, waarom, en alle stadia waar zowel de man als de vrouw doorheen gaan. Ze gaat daarbij in op het fenomeen soulmate en hoe zowel de man en de soulmate gevangen raken in een voorspelbare illusie. Van Dongen heeft zich verdiept in allerlei inzichten die her en der over dit onderwerp beschikbaar zijn en het samengevat in voor de leek begrijpelijke taal. In het begin van het boek lijkt het vooral te gaan over de crisis met een affaire, maar als u verder leest gaat ze in op de midlifecrisis in het algemeen, met of zonder affaire. Thema's van de jeugd, hoe mannen in elkaar steken en wat hun valkuil is, zullen voor de lezer zeer verhelderd zijn. Elk koppel zou mijn inziens dit boek preventief moeten lezen.

Tripleimpact  50-59 jaar  11-2- 2018
 
  
Helpend en inzichtgevend

Inzichtgevend boek voor iedereen die (plotseling) door een partner wordt verlaten. De schrijfster heeft zich goed gedocumenteerd, in het boek worden diverse (wetenschappelijke) verklaringen gegeven voor het gedrag van de partner die zo plotseling uit de relatie stapt. Voor mensen die zelf zijn verlaten, kan dat enige troost geven. Belangrijker is misschien nog wel dat Van Dongen ook ingaat op de (rol van de) achterblijvende partner. Wat zijn/haar aandeel is, wat je kunt verwachten van de toekomst en hoe je het beste kunt omgaan met de partner in midlife.

Sista 327 16-2- 2018
 

Zeer waardevol, ook voor mannen met verborgen jeugdtrauma\'s

In dit boek vind je niet alleen veel referenties naar internationaal onderzoek en feiten, het is ook met kwetsbaarheid en humor geschreven door een ervaringsdeskundige. Wat een insights! Voor iedereen die totaal verrast wordt door een partner die - na jaren huwelijk - schijnbaar out of the blue aangeeft niet meer van je te houden, een zeer waardevolle uitleg over midlife crisis in combinatie met een verborgen depressie. Ook een aanrader voor goedlopende huwelijken waarbij bekend is dat de man in zijn jeugd te maken heeft gehad met traumatische ervaringen. Veel teksten en gedragingen lijken vanuit een standaard draaiboek door alle midlife crisis mannen hetzelfde te worden gehanteerd. In dit boek worden ze opgesomd. Maar ook wordt inzicht gegeven in de rol en de weg die leidt naar zelfkennis, genezing en groei van de achtergebleven partner. En dat is misschien nog wel belangrijker. 

Roos  20-1-2018 
 
 

Belangrijke steun

Het boek
zal een onwaarschijnlijk belangrijke steun zijn voor wie de midlifecrisis van zijn partner wil & vooral ongewild moet doorstaan . De herkenning is zo treffend waardoor je beter kan berusten in het hele gebeuren dat het niet alléén jou overkomt, dat je toch ergens ondersteuning vindt . Je leest hoe een mic tot stand komt , hoe je de situatie kan aanpakken en vooral hoe jezelf te beschermen . Het aanvaarden dat je machteloos staat tgo het hele gebeuren & je werkelijk niets kan doen om HEM te helpen . Dus kies je beter voor jezelf , dat is een héle opdracht . Na jaren te lezen op DEZE site omdat dit samen met nog een paar andere sites de enige weg was waar je als mic partner moed & steun kon sprokkelen ben ik dus ontzettend blij met het boek . Aan alle therapeuten en mensen die op één of andere manier betrokken zijn en steun verlenen aan mensen die scheiden of in een crisis terecht komen is het boek een echte aanrader . Het boek is ongetwijfeld naast de persoonlijke kennis & eigen ervaringen een onmisbare bron van informatie over de midlifecrisis . Het boek is een echte bekroning voor de schrijfster . Wie het boek nodig heeft, zal het vinden ! Dank je wel Josine !
2011 XXX- 17-01-2018
 

Makkelijk leesbaar, mooie beeldspraak en een persoonlijke touch


Ik kan het boek 'Mannen in midlifecrisis' iedereen aanraden. Aan partners en familie van personen in midlifecrisis, voor herkenning, bevestiging en begrip. Aan hulpverleners voor een beter inzicht in deze onderschatte ziekte. Aan leken voor wie een midlifecrisis niet veel meer is dan het cliché van een man van middelbare leeftijd die een sportauto koopt en er een jonge(re) vriendin op na houdt. Aan mediators en familierecht advocaten, die in veel gevallen met een persoon in midlifecrisis te maken zullen hebben, maar dit door onbekendheid met het fenomeen niet als zodanig herkennen. En dat terwijl er door deze personen heel veel emotionele en financiële schade wordt aangericht. Aan de media om ervoor te zorgen dat er meer bekendheid komt voor deze sluipmoordenaar die op weg is om scheidingsoorzaak nummer 1 te worden. En niet in de laatste plaats voor de personen in midlifecrisis zelf, in de hoop dat ze zichzelf hierin herkennen en met hun problematiek aan de slag gaan in plaats van hun partner de schuld te geven en te blijven vluchten ervoor. Een makkelijk leesbaar boek, met mooie beeldspraak en een persoonlijke touch. Open en eerlijk, maar ook kritisch en beschouwend.


2014 - Emmetje
- 07-01-2018


Food for thought voor de achtergebleven partner


Ook ik heb het boek met heel veel interesse gelezen. Het is een mooie mix van persoonlijke ervaringen van de auteur en informatie en achtergrond van wat een MLC nou eigenlijk is. Het creëerde bij mij iets meer begrip voor de dadendrang van mijn ex die mij na 31 jaar van de ene op de andere dag achterliet met onze drie kinderen, en daarna nooit meer heeft omgekeken. Ik was ook blij dat aan het einde van het boek ook aandacht wordt gegeven aan de rol van de achterblijvende partner. Want hoewel die er inderdaad niets aan kan doen dat de man in een MLC belandt, de partner heeft wel degelijk vergelijkbare problematiek op te lossen als de MLCer. Dat is wat het vertrek van de MLCer zo dramatisch maakt, omdat de achtergebleven partner op dat moment vaak ook (nog) niet in staat is emotioneel voor zichzelf te zorgen, en daar zit de kans op zelfontwikkeling en persoonlijke groei. Dus mooie "food for thought" en hopelijk zet het het onderwerp wat meer in de schijnwerpers. De hele MLC van mijn ex en mijn persoonlijke groei daarna heeft mijn blik op de wereld danig veranderd. Het is fijn om mensen in mijn omgeving die het beter willen begrijpen naar dit boek te kunnen verwijzen. Chapeau voor Josine van Dongen.

Future- 27-12-2017


Geeft kracht om verder te gaan

Ik vind bij elk hoofdstuk nog meer inzicht in het gebeuren en de kracht om verder te gaan. De pijnlijke emoties en de doodgevoelens na de bom en geruime tijd daarna zijn ons allen bekend. Dankzij jou boek is het terug in de wereld komen en accepteren wat gebeurt is, wat gemakkelijker gemaakt. Jou boek, een mengeling van doorgedreven psychologisch inzicht en jou persoonlijke ervaringen geven de achtergelaten partners de kracht om verder te gaan en ook niet weg te vluchten, zoals de MC's. Ik bestel nog een boek en schenk hem aan de bibliotheek in mijn dorp in Belgie, zodat andere lotgenoten deze waardevolle informatie ook kunnen delen. Dank u.

2015 volhoudertje- 21-12-2017     


Verhelderend boek


Ik heb het boek aandachtig gelezen. Niet in één ruk door gelezen. Voor mij is het boek verhelderend. Veel dingen die ik las bevestigen hoe ik over veel dingen om trend mijn mcer dacht. En ook mijn deel tijdens ons 31jarig huwelijk kwam naar voren. Ook dacht ik soms...ik maar weer lezen over en me verdiepen in mlc,mannen en over mezelf. Wat ik al heel veel gedaan heb. En hij???? Maar ik heb nu weer meer inzichten. Die ik heel goed kan gebruiken in een evt andere relatie en kijk op andere relaties om me heen. Vlak na de bom was mijn hoofd chaotisch. Ik denk dat ik toen nog niet veel aan het boek zou hebben gehad. Had toen meer aan ervaringen van lotgenoten. Om nu alles te relativeren is het voor mij een erg goed hulpmiddel.

2010 Saar- 19-12-2017        

   

 

Goede mix tussen persoonlijk verhaal en informatie

Ik heb het boek in 1 adem uitgelezen! Het heeft echt nog wel een toegevoegde waarde vind ik, ten opzichte van de site. Het is fijn om te lezen en een goede mix tussen je persoonlijke verhaal en informatie. Ik heb heel veel plaatsen aangeduid met stukjes of zinnen die me raakten en die ik nog met mijn man wil bespreken. Heel erg bedankt hiervoor, ik ga het zeker aanraden aan anderen.

Jikkie- 05-12-2017

     


Duidelijke indeling en stijl


Wat een goed boek. Net als de site, herlees ik de stukken opnieuw. Door dit boek is het tastbaar en kan ik ook veel gerichter mijn omgeving erop wijzen dat de mlc niet verzonnen is in mijn brein of één of ander populair ding is, maar echt bestaat en ook veel voorkomt. Dus complimenten! Ook voor de duidelijke indeling en stijl.

Beau 2014- 02-12-2017


Goede onderbouwing en informatief


Ik heb het boek gelezen, chapeau! Wat een goede onderbouwing, en zo informatief. Emotioneel lees ik -tussen de regels door - ook het inlevingsvermogen en de onvoorwaardelijke liefde naar H, maar ook de kracht om zelfstandig verder te gaan. Bedankt voor alle nuttige informatie en heel veel succes met de verkoop van het boek.

Robocop- 29-11-2017

Heel informatief

Ik heb het boek gekocht en in een ruk uitgelezen! Het is heel informatief, en zeer geschikt om mensen in je omgeving wat diepgaander kenns te laten maken met het fenomeen Ik hoop echt dat zoveel mogelijk mensen je boek zullen kopen. Als we meer begrip hiervoor willen zullen we dat ook naar buiten moeten overdragen!

Storm- 29-11-2017

Een wijs boek

Het boek is veel meer dan een boek over midlife crisis bij mannen. Het gaat over het leven en een ieder zal er wat in vinden. Zeer prettig geschreven. Een wijs boek! Heb er meteen ook een voor mijn vriendin besteld.

Marjan- 29-11-2017

Belangrijk om je eigen rol te zien

Ook ik heb het boek gelezen en ik sluit me helemaal aan bij @MP die het mooi verwoordt. Het is goed om te weten wat je man bezielt maar het is nog belangrijker om je eigen rol in het geheel te zien en te ontrafelen. Om aan de slag te gaan met je eigen pijn en angsten. Zodat, zoals jij het zo mooi in je boek verwoordt, vrouwen hun energie echt kunnen gaan gebruiken om hun eigen fundament te versterken. Ik hoop dat je boek veel vrouwen (en mannen) mag inspireren om die (niet makkelijke) weg op te gaan.

Sanne- 26-11-2017


Mooi en liefdevol geschreven boek

Wat een mooi en liefdevol geschreven boek! Eigenlijk is het een psychologieboek over grote levensvragen waar veel mensen (ook degen die niet met een mc te maken hebben) wat van kunnen leren. Gelukkig heel anders geschreven dan de paar boeken die hiervoor op de Nederlandse markt waren waar je alleen maar nog verdrietiger van wordt. Het is mij duidelijk dat de partner van de mc man/vrouw als ze werkelijk haar geluk en identiteit zo afhankelijk heeft gemaakt van de mc-er heel veel werk te doen heeft wat betreft haar eigen angsten onder ogen komen. De mc is niet alleen een groot drama, het is ook een ultieme uitdaging om de werkelijke zin van het leven te onderzoeken. Dankjewel get-real, ik zal het boek graag uitdelen aan mensen die geïnteresseerd zijn in de problemen van midlifers of te maken hebben in hun familie of gezinsleven met een mc-drama           

MP 26-11-2017


Ik herken alles

@Get-real, dank je wel voor je boek. Op deze site had ik al zoveel geleerd maar je boek beschrijft alles nog duidelijker. Ik herken alles. Heb inmiddels hard gewerkt aan mijn eigen (kind)pijn. Heb mijn ouders en mijn mlc-er vergeven. Eén ding vind ik nog verschrikkelijk moeilijk: mijn ex-man wilde persé mij: 28 jaar geleden, zette mij op een voetstuk. Wij waren beide absoluut beschadigde kinderen maar hij blijft daarvan iedereen de schuld geven terwijl ik denk: op deze leeftijd moet je verwerken en loslaten. Mocht ik ooit toe zijn aan een nieuwe relatie: hoe weet je dan dat je wel een vriendelijke, stabiele en betrouwbare persoon vind? Ik dacht toendertijd ook dat deze man dat was en ik weet ook dat zulke mannen wel echt bestaan. Ik ben ze alleen nog niet tegen gekomen, weet ook niet of ik dat nog durf aan te gaan. Ik heb ook een lichamelijke beperking waarop ik zwaar ben afgerekend toen ex-lief de bom dropte.           

Silvia- 24-11-2017


Goed beschreven hoe een midlifecrisis werkt


Wat een herkenning weer! En zo goed beschreven hoe zo'n MC werkt en hoe het tot stand komt. Maar ook vreselijk gelachen zeker de passage over stofzuigen, als ik er alleen al aan denk moet ik weer lachen, ook zo typerend weer en ik zie daar dan ook zo mijn ex in dat tafereel. Als het niet zo verdrietig en alles vernietigend was geweest dan zou je er natuurlijk ook alleen maar om kunnen lachen. Hoe ze helemaal hoteldebotel zijn van een andere vrouw en er geen goed gesprek meer mee te voeren is. Waar ze als een verliefde, egoïstische puber weer proberen een twintiger te zijn. De kronkels die ze daarvoor uit halen pffff...... Er is maar een remedie tegen deze ellende en dat is heel goed voor jezelf en je kinderen zorgen. En als het kan zoveel mogelijk doen waar jij zin in hebt. Je kan jezelf niet genoeg verwennen. En dan komt er vanzelf weer een dag dat je je blij en gelukkig voelt. Echt waar. Bedankt Get real voor dit prachtige boek en deze prachtige site.

Elisabeth- 24-11-2017


Veel stof tot nadenken

Jouw boek natuurlijk in een adem uitgelezen, gefeliciteerd, wat een prachtig boek geworden en het wachten meer dan waard. Net of je mijn verhaal geschreven hebt, ik denk dat alle achterblijvers zich hier in herkennen, vooral de laatste drie hoofdstukken hebben me veel stof tot nadenken gegeven, mooie en ook nieuwe inzichten, je hebt het prachtig onderbouwd en ik voel me vooral door je boek gesteund, het maakt deze chaos wat makkelijker te accepteren.

moppie 23-11-2017


In één adem uitgelezen


Toen ik vanmiddag thuiskwam lag het boek op de deurmat. Heb het in een adem uitgelezen. En natuurlijk kwamen de tranen weer te voorschijn. Toen ik de site nog niet had gevonden en de bom was gedropt, wist ik natuurlijk wel dat er iets niet klopte dit was niet mijn man die tegen mij zei de koek is op ik heb al twee jaar een relatie met een andere vrouw. Ik hou wel van je maar op welke manier? Ik dacht dit kan niet waar zijn ik heb een nachtmerrie, maar helaas hij ging en ook wij hebben drie valse verzoeningen achter de rug. Ik zou willen dat ik toen al je site gevonden had, dan had ik misschien niet de fouten gemaakt hebben die ik nu wel gemaakt heb, niet dat hij dan gebleven zou zijn maar dan had ik me eerder op een leven zonder hem kunnen richten en zou ik mu al veel verder zijn. Je site heeft me heel erg geholpen in het accepteren van de situatie en het loslaten, niet dat dit al 100 % lukt. Ze herschrijven het hele huwelijk maar ik heb nu geleerd dat ik moet blijven geloven in mijn eigen verhaal, zo wil ik me ons huwelijk herinneren. Ik heb het boek in tweevoud gekocht en wil een exemplaar aan mijn ex geven, ik hoop dat hij het gaat lezen. Voor hemzelf natuurlijk misschien dat hij er iets mee kan, maar ook voor mezelf zodat hij mijn pijn begrijpt want dat is toch wel het moeilijkste dat er is, totaal geen empathie van zijn kant alsof je niet 35 jaar lang lief en leed met elkaar gedeeld hebt. Ze wissen je gewoon uit hun geheugen. En ja ik ben ervan overtuigd dat hij net zoveel pijn heeft ( of gehad). Een vriendin sprak eens met mijn ex en hij zei tegen haar ik was al 20 jaar niet meer gelukkig met haar maar ben gebleven voor onze zoon, waarop ze zei nu dan heb je 20 jaar lang goed toneel gespeeld want het was altijd mijn vrouw voor en mijn vrouw na, of je speelt nu toneel. Dus moest wel lachen toen ik dit in het boek ook tegenkwam. Ik weet dat hij van me houd alleen kan hij niet stoppen met vluchten voor zijn eigen angsten. En dat is eigenlijk heel erg triest, je wilt hem redden maar hij wil niet gered worden. Ik hoop echt dat hij het boek gaat lezen misschien niet direct maar over een jaar of een paar jaar zodat hij begrijpt wat er met hem aan de hand is (was) en zijn rust kan vinden. Verder wil ik iedereen op deze site bedanken voor hun verhaal, gedeelde smart is halve smart

Drie is teveel- 22-11-2017